Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ελιόψωμο


Ελιόψωμο



Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος αναμονής 3 ώρες και 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 35 λεπτά
Για 2 καρβέλια


Υλικά
700γρ. αλεύρι σκληρό
300γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
35γρ. μαγιά νωπή
3 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
1 ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας αλάτι
2 κουτ. σούπας λάδι
1 φλιτζ. ελιές μαύρες ή Καλαμών


Εκτέλεση

Διαλύετε τη μαγιά σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό. Προσθέτετε λίγο αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Σκεπάζετε το μείγμα και το αφήνετε σε ζεστό σημείο για ½ ώρα, να φουσκώσει. Κοσκινίζετε τα δυο αλεύρια σε βαθιά λεκάνη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο τους. Ρίχνετε το λάδι, το αλάτι και το μείγμα με τη μαγιά στην λακκούβα και ανακατεύετε παίρνοντας λίγο λίγο το αλεύρι γύρω από τη λακκούβα. Ρίχνετε σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό και ζυμώνετε με τα χέρια σας, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υγρά υλικά. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και να μην κολλάει στα δάχτυλά σας. Αλλιώς προσθέστε λίγο ακόμη αλεύρι.
Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό σημείο της κουζίνας για 2 ώρες περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ελιές και ξαναζυμώνετε για μερικά λεπτά. Τη χωρίζετε στη μέση ή σε περισσότερα κομμάτια, εάν θέλετε μικρότερα καρβελάκια. Τα τοποθετείτε σε ζεστό σημείο και περιμένετε άλλη 1 ώρα περίπου να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τοποθετείτε τα καρβελάκια σε ταψί ή λαμαρίνα, ελαφρά λαδωμένη ή στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Με μαχαίρι ή ψαλίδι, κάνετε μερικές χαρακιές στην επιφάνειά τους και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε το ψωμί στους 190ο για 35 λεπτά περίπου. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει επάνω σε σχάρα.

Πηγή: Νίκος Τσελεμεντές