Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ανατολίτικο Μπεσάρα (φάβα με κουκιά)


Ανατολίτικο Μπεσάρα (φάβα με κουκιά)

Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1ώρα και 30 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
Για τη φάβα
150γρ. ξερά κουκιά, μουσκεμένα αποβραδίς
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό ή 2 κουτ. γλυκού φρέσκο
1 κουτ. γλυκού κύμινο σκόνη
Αλάτι, πιπέρι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
Για τη σάλτσα ταλέια
1 κουτ. σούπας κόκκους κόλιανδρο τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι σε ροδέλες, τηγανισμένο μέχρι να ροδίσει, για στόλισμα

Εκτέλεση

Στραγγίστε τα κουκιά, βάλτε τα σε κατσαρόλα. Προσθέστε νερό, να τα σκεπάσει εντελώς και να περισσεύει λίγο από πάνω. Βάλτε να πάρουν βράση. Στο μεταξύ, κόψτε το φρέσκο κρεμμυδάκι, μαζί και το πράσινο, καθώς και το σκόρδο. Όταν τα κουκιά πάρουν βράση, καθαρίστε από τους αφρούς, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατέψτε.
Όταν πάρουν βράση, μισοσκεπάστε την κατσαρόλα και χαμηλώστε πολύ τη φωτιά. Σιγοβράστε μέχρι τα κουκιά να μαλακώσουν, 1 ώρα και 30 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε και προσθέτοντας νερό, αν χρειάζεται. Κάντε το μείγμα πουρέ, ξαναβάλτε το στην κατσαρόλα και συνεχίστε το βράσιμο προσεκτικά. Αν είναι πολύ νερουλό, αφήστε το να βράσει μισοσκεπασμένο μέχρι ο πουρές να πήξει. Προσθέστε τον κόλιανδρο, το δυόσμο, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, και το καγιέν. Ανακατέψτε καλά, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση αν χρειάζεται. Αφήστε τη φάβα να κρυώσει.
Για να φτιάξετε τη σάλτσα ταλέια, τηγανίστε βιαστικά σε λίγο ελαιόλαδο το σκόρδο και τους τριμμένους κόκκους κόλιανδρο, για να τονιστεί το άρωμα, αλλά να μην πάρει χρώμα το σκόρδο. Σερβίρετε την Μπεσάρα σε απλωτό μπολ και από πάνω βάλτε την Ταλέια και τις ροδέλες από το τηγανισμένο κρεμμύδι.

Πηγή: Περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ «Gourmet»