Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Κοτόπουλο Μιλανέζα Χριστουγεννιάτικο






Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για μπουφέ

Υλικά
1 ολόκληρο κοτόπουλο και 3 στήθη
7 κούπες νερό
½ κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
20 κόκκους πιπέρι
2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κούπες ρύζι για πιλάφι
Για τη σάλτσα
¼ κούπας βούτυρο
3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες ζωμό από το κοτόπουλο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Λίγο αλάτι και άσπρο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
Μπρόκολα ζεματισμένα
Αστεράκια κόκκινης πιπεριάς
Κλωναράκια μαϊντανό



Εκτέλεση

Βγάλτε την πέτσα από το κοτόπουλο, χωρίστε το σε κομμάτια και βάλτε το μαζί με τα στήθη σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε το νερό και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Βγάλτε με τρυπητή κουτάλα τα κομμάτια του κοτόπουλου από την κατσαρόλα. Χωρίστε τα στήθη και φυλάξτε τα σκεπασμένα στο θερμοθάλαμο. Αφαιρέστε τα κόκαλα από τα υπόλοιπα κομμάτια και ψιλοκόψτε τα. Περάστε το ζουμί από λεπτή σίτα και μετρήστε το. Πρέπει να είναι 7 κούπες, αλλιώς συμπληρώστε με νερό.
Ετοιμάστε το πιλάφι, χρησιμοποιώντας 5 κούπες από το ζωμό του κοτόπουλου, και ανακατέψτε το με τα ψιλοκομμένα κομμάτια κοτόπουλο. Τοποθετήστε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ, με λεία επιφάνεια, σκεπάστε και διατηρήστε το ζεστό. Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι και σοτάρετέ το ανακατεύοντας 3 λεπτά. Ρίξτε μεμιάς τον υπόλοιπο ζωμό ανακατεύοντας ζωηρά. Εάν σβολιάσει το αλεύρι, περάστε τη σάλτσα από λεπτή σίτα. Ανακατέψτε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πήξει. Κατεβάστε την από τη φωτιά και αφήστε τη να κρυώσει λίγο. Ρίξτε και ανακατέψτε το χυμό λεμονιού, άσπρο πιπέρι και λίγο αλάτι, αν χρειάζεται. Για να σερβίρετε το φαγητό, αναποδογυρίστε τη φόρμα με το ρύζι σε μια μεγάλη πιατέλα, τοποθετήστε τριγύρω τα στήθη του κοτόπουλου μαζί με φούντες από μπρόκολα βρασμένα. Περιχύστε το ρύζι και τα στήθη με τη σάλτσα και στολίστε με αστεράκια κόκκινης πιπεριάς και μικρά κλωναράκια μαϊντανό.