Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

Σολομός ψητός με σάλτσα



Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής 1 ημέρα
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 6 άτομα
(Σκοτσέζικη συνταγή)


Υλικά
6 φέτες σολομό φρέσκο
¼ φλιτζ. κονιάκ
3 κουτ. σούπας άνηθο
¼ φλιτζ. λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. αποξηραμένο
¼ φλιτζ. λευκό κρασί
1 φλιτζ. ζωμό ψαριού (δείτε συνταγή)
¼ φλιτζ. βούτυρο
1 κουτ. σούπας ξίδι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το σολομό σε πυρέξ. Ανακατεύουμε το λάδι, το κονιάκ, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, και περιχύνουμε το σολομό. Τον αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο για 1 ημέρα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι να λιώσει και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το βασιλικό, το κρασί, τις ντομάτες, το ζωμό, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 20 λεπτά, μέχρι να πήξει, ενώ συγχρόνως ψήνουμε το σολομό στο γκριλ.
Σερβίρουμε το ψάρι περιχύνοντάς το με τη σάλτσα, και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.


Πηγή: Γεύσεις του κόσμου