Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΣΟΚΟΛΑΤΑ


ΣΟΚΟΛΑΤΑ




 Η ιστορία της σοκολάτας φτάνει στα βάθη των αιώνων, εκεί όπου συναντάμε το κακαόδεντρο, που από τους σπόρους του παράγεται η σοκολάτα. Το κακαόδεντρο, φυτό τροπικό, που απλώνει τις ρίζες του χιλιάδες χρόνια πίσω, στον πολιτισμό των Μάγιας του Γιουκατάν και των Αζτέκων, σύμφωνα με την παράδοση έχει προέλευση βασιλική αλλά και θεϊκή! 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βοτανολόγος Λινέους το ονόμασε «Theovroma», δηλαδή τροφή των θεώ΄ν. Ο αυτοκράτορας των Αζτέκων Μοντεζούμα παρασκευάζει ένα ρόφημα από καβουρδισμένους και αλεσμένους σπόρους κακάο, νερό, καλαμπόκι και μπαχαρικά και το ονομάζει «chocolate», μια λέξη που έμελλε να μείνει έως σήμερα στις γλώσσες όλου του κόσμου.

Το 1502, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος δέχθηκε κόκκους κακάο ως δώρο από έναν ινδιάνο αρχηγό, δεν μπόρεσε να εκτιμήσει την αξία του. Μετά από 26 χρόνια, ο Φερδινάρδος Κορτές έφερε τους πρώτους κόκκους κακάο στην Ισπανία, αλλά τα πρώτα φορτία έφτασαν στη χώρα αυτή το 1580. Σιγά σιγά εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Το 1827 ο Βαν Χάουτεν παρουσιάζει μια πρέσα που αφαιρεί μέρος του βούτυρου κακάο, μια διαδικασία που τελικά θα οδηγήσει στην Παρασκευή της σκόνης κακάο, και θα δώσει το όνομά του στη γνωστή σκόνη κακάο.

Η σοκολάτα γάλακτος εμφανίστηκε πολύ αργότερα, πιθανότατα στην Ελβετία, όπου το 1876 παρασκευάστηκε στη Γενεύη ένα συναφές προϊόν από τον Ντάνιελ Πέτερ. Από τότε η σοκολάτα πέρασε από πολλά στάδια παραγωγής μέχρι να φτάσει στις πολλές μορφές που έχει σήμερα.


Περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ «Gourmet», Στέλιος Παρλιάρος