Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Σαλιγκάρια με δεντρολίβανο


Σαλιγκάρια με δεντρολίβανο



Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 2 ώρες και 30 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
30 σαλιγκάρια
1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
Μπόλικο αλάτι
1 κουτ. σούπας ξίδι


Εκτέλεση

Τα σαλιγκάρια που θα αγοράσουμε, θεωρητικά είναι καθαρά, στεγνωμένα και έτοιμα για μαγείρεμα. Απαραιτήτως όμως πρέπει να είναι ζωντανά. Αυτό το διαπιστώνουμε, όταν με ένα μαχαίρι ξύσουμε την ξεραμένη μεμβράνη που δημιουργείται μετά από αυστηρή νηστεία 2 εβδομάδων, από το ανοιχτό μέρος του κελύφους. Ξύνουμε και ότι άλλο είναι κολλημένο στα κελύφη.
Μουλιάζουμε τα σαλιγκάρια σε ένα μεγάλο τάπερ με νερό, αφού πρώτα τα ξεπλύνουμε καλά. Τα αφήνουμε 4 ώρες στο νερό το οποίο και πίνουν και βγαίνουν από τα κελύφη τους. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και την βάζουμε στο γκαζάκι να βράσει. Εν τω μεταξύ, στραγγίζουμε προσεκτικά τα σαλιγκάρια, να μην τρομάξουν και τα ρίχνουμε στο νερό που βράζει. Βράζουν για 10 λεπτά και βγάζουν όλους τους αφρούς τους. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε καλά.
Στο τηγάνι απλώνουμε το αλάτι, μέχρι ο πάτος να μοιάζει με το πρώτο χιόνι στο δρόμο. Βάζουμε μπρούμυτα τα σαλιγκάρια πάνω στο αλάτι, σκεπάζουμε με το λάδι ότι φαίνεται από το σώμα τους και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και τη ρίγανη. Ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά και σκεπάζουμε τα σαλιγκάρια με καπάκι. Τα ψήνουμε 10 λεπτά και έπειτα ρίχνουμε το ξίδι. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και σερβίρουμε.

*Τα 100gr. Ωμά σαλιγκάρια περιέχουν: 16γρ. πρωτεΐνη, 250χγρ.μαγνήσιο, 170χγρ. ασβέστιο, 3,5χγρ. σίδηρο, 1γρ. λίπος

Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος»