Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Κρέπες με κρέμα περγαμόντο και σταφίδες


Κρέπες με κρέμα περγαμόντο και σταφίδες






Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 12 κρέπες


Υλικά
1 φλιτζ. γάλα
2 αβγά
1 φλιτζ. αλεύρι
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Σπορέλαιο
Άχνη ζάχαρη
1lt. Γάλα
250γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αβγά
4 κρόκοι
75γρ. κορνφλάουρ
60γρ. βούτυρο
4 κουτ. σούπας σταφίδες
4 κουτ. σούπας λικέρ περγαμόντο
1 κουτ. σούπας ανθόνερο
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο περγαμόντο γλυκό
1 βανίλια σκόνη

Εκτέλεση

Για να φτιάξετε τις κρέπες, ανακατέψτε το γάλα με το αλεύρι, τα αβγά, τη ζάχαρη και 2 κουταλιές σπορέλαιο. Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αλείψτε το με το λάδι και ρίξτε μια κουταλιά από το χυλό. Κουνήστε το τηγάνι για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια με το χυλό και αφήστε σε δυνατή μέχρι να ψηθεί η κάτω πλευρά. Όταν ξεκολλήσει η κρέπα από τις άκρες, γυρίστε τη για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο με τον υπόλοιπο χυλό. Βάλτε τις κρέπες τη μια πάνω στην άλλη.
Ετοιμάστε την κρέμα. Μουσκέψτε τις σταφίδες στο λικέρ περγαμόντο και το ανθόνερο. Βάλτε στη φωτιά το γάλα με τη μισή ζάχαρη να ζεσταθεί. Ανακατέψτε τους κρόκους με τα αβγά, το κορνφλάουρ και την υπόλοιπη ζάχαρη και ρίξτε στο μείγμα λίγο λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας. Ξαναβάλτε το μείγμα στη φωτιά και αφήστε το να πάρει βράση ανακατεύοντας. Όταν πήξει, κατεβάστε από τη φωτιά, ανακατέψτε με τη βανίλια, το βούτυρο, τις σταφίδες και αφήστε την κρέμα να κρυώσει.
Μοιράστε την κρέμα στις κρέπες, τυλίξτε τις και βάλτε τις με τη σειρά σε ένα ταψί, πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.

Πηγή: Περιοδικό «Gourmet», Ελευθεροτυπίας, Βαγγέλης Δρίσκας