Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

Χάμπουργκερ με μοσχαρίσιο κιμά και πατάτες


Χάμπουργκερ με μοσχαρίσιο κιμά και πατάτες





Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 8 άτομα

Υλικά
Για τον κιμά
1  κιλό κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο 2 φορές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 αβγό
Ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
2 πρέζες κύμινο τριμμένο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας αλάτι, πιπέρι
Για τη γαρνιτούρα
8 ψωμάκια  
8 φύλλα μαρουλιού
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
3 κουτ. σούπας μαγιονέζα
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι
1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο
Λίγο ξύσμα λεμονιού
Πατάτες φρεσκοτηγανισμένες


Εκτέλεση

Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο για 4 λεπτά, προσέχοντας να μην πάρει χρώμα. Μεταφέρεται τον κιμά σε ένα μπολ. Προσθέτετε, το κρεμμύδι, τη μισή ποσότητα φρυγανιάς, το αβγό, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο, το κύμινο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Αν το μείγμα κολλάει στα χέρια σας προσθέστε και την υπόλοιπη φρυγανιά.
Σκεπάζετε τον κιμά με μεμβράνη και τον αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν τον χρησιμοποιήσετε. Βγάζετε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθετε 8 μπέργκερ. Τα ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο για 4 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Φτιάξτε τα μπέργκερ ανοίγοντας το ψωμάκι στη μέση. Αλείφετε την κάτω μεριά με μαγιονέζα και προσθέτετε το φύλλο του μαρουλιού. Βάζετε το μπέργκερ με τηγανητές πατάτες που τις έχετε πασπαλίσει με αλάτι, θυμάρι και ξύσμα λεμονιού.


Πηγή: Περιοδικό «Λιχουδιές», Βασίλης Τσαγκάρης