Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Φιλέτο ψητό με σάλτσα χορσράντις


Φιλέτο ψητό με σάλτσα χορσράντις

Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής 3 ώρες και 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα
Για 6 άτομα

Υλικά
1 ½ κιλό φιλέτο μοσχαρίσιο ολόκληρο
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
½ φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό
6 κουτ. γλυκού σάλτσα χορσράντις
3 κουτ. γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
3 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι
4 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κιλό μικρές πατάτες φρέσκες, βρασμένες

Εκτέλεση

Τρίψτε το φιλέτο με αλάτι και πιπέρι και βάλτε το στο ψυγείο για 3 ώρες. Βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το για 30 λεπτά, πριν αρχίσετε το μαγείρεμα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C. Με χαρτί κουζίνας στεγνώστε καλά το φιλέτο και βάλτε ξανά μπόλικο πιπέρι.
Σε μέτρια φωτιά, βάλτε μεγάλο ταψί και βάλτε όσο λάδι χρειάζεται ώστε μόλις να καλυφθεί ο πάτος. Μόλις το λάδι αρχίσει να καπνίζει, βάλτε το φιλέτο και σοτάρετε το για 4 λεπτά την κάθε πλευρά, γυρνώντας συχνά, μέχρι να πάρει χρώμα. Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε, γυρίζοντας το κρέας πότε πότε για 40 λεπτά. Βγάλτε από το φούρνο το φιλέτο και μεταφέρετε το σε επιφάνεια κοπής. Σκεπάστε το με διπλό αλουμινόχαρτο και αφήστε το για 20 λεπτά.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να δένει και προσθέστε το γιαούρτι, το χορσράντις, τη μουστάρδα, το λεμόνι και το κρεμμυδάκι. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση σε αλάτι και λεμόνι. Η σάλτσα πρέπει να έχει έντονη γεύση. Κόψτε το φιλέτο σε φέτες και το σερβίρετε με τις πατάτες, τη σάλτσα και με μια ζεστή σαλάτα από μπρόκολο με ασιατική σάλτσα (δείτε συνταγή).


 Πηγή: Gourmet περιοδικού «ΕΨΙΛΟΝ»