Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Χριστούγεννα απ’ όλο τον κόσμο.





Σε όλο τον κόσμο η μέρα των Χριστουγέννων γιορτάζεται με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τα έθιμα του κάθε τόπου.
  

Κουάνζα. Το κουάνζα είναι μια σχετικά καινούρια γιορτή, που γιορτάζεται από το 1966, από τους Αφρικανούς όλου του κόσμου. Από 26/12 μέχρι 01/01 τιμούν κάθε ημέρα μια από τις ακόλουθες επτά αρχές: την ενότητα, την αυτοδιάθεση, την κοινή εργασία, την ευθύνη, την κοινή υποδομή, τους κοινούς στόχους και την πίστη. Το σπίτι στολίζεται με αντικείμενα που συμβολίζουν αυτές τις 7 αρχές. Ένα στρώμα από άχυρο συμβολίζει τον αφρικανικό πολιτισμό και το παρελθόν, ένα κηροπήγιο με επτά κεριά θυμίζει την κοινή κληρονομιά, ένα συρτάρι συμβολίζει τη γονιμότητα και την αθανασία του αφρικάνικου λαού, ένα ποτήρι συμβολίζει την άρρηκτη σχέση με τους προγόνους.

Γερμανία. Στη Γερμανία τα παιδιά ανοίγουν τα δώρα στις 24 Δεκεμβρίου. Για να γίνει η αναμονή πιο όμορφη και για να έχουν κάθε μέρα από μια έκπληξη, οι γονείς τους ετοιμάζουν το χριστουγεννίατικο ημερολόγιο με πορτάκια. Οι ημερομηνίες είναι τοποθετημένες με αυθαίρετη σειρά και τα παιδιά κάθε πρωί ψάχνουν τη σωστή ημέρα και ανοίγουν ένα πορτάκι. Πίσω από κάθε πορτάκι κρύβεται ένα σοκολατάκι.

Δανία. Οι Δανοί, μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, ανάβουν καθημερινά ένα κερί που έχει επάνω του τον αριθμό της ημέρας. Η παράδοση λέει ότι με αυτό τον τρόπο φωτίζουν το δρόμο για τους τρείς μάγους.

Χανούκα. Η εβραική γιορτή των φώτων (Χάνουκα) πέφτει πάντα μεταξύ 2 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου – το εβραικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό. Το Χάνουκα είναι η γιορτή των θαυμάτων. Όταν ο Ιούδας έφερε την εβραική πίστη πίσω στο ναό, ήθελε να ανάψει την άγια φλόγα, που σύμφωνα με την πίστη των εβραίων πρέπει να καίει 8 ημέρες. Το λάδι όμως έφτανε μόνο για 1 ημέρα. Έγινε όμως θαύμα και το λάδι της μίας μέρας κράτησε τη φλόγα του κεριού για 8 μέρες! Από τότε, κάθε Χάνουκα ανάβουν 8 κεριά, κάθε μέρα από ένα μέχρι να καίνε και τα οχτώ. Τα παιδιά παίρνουν κάθε μέρα ένα δώρο και παίζουν με τη σβούρα.

Γαλλία και Ολλανδία. Δεν είναι μόνο ο Αι-Βασίλης που φέρνει τα δώρα στα παιδιά στη Γαλλία και την Ολλανδία! Όπως σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις 6 Δεκεμβρίου έρχεται ο Άγιος Νικόλαος. Τα παιδάκια βγάζουν το βράδυ τις μπότες τους έξω από την πόρτα και το πρωί τις βρίσκουν γεμάτες σοκολατάκια και δωράκια από τον Άγιο Νικόλαο. Γι’ αυτό στολίζουν την είσοδο του σπιτιού με πολλά κεράκια και χριστουγεννιάτικες μπάλες για να καθρεπτίζεται το φως.

Σουηδία. Η ημέρα της Αγίας Λουκίας, στις 13 Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί την αρχή της εορταστικής περιόδου. Σε κάθε σπίτι, ένα κορίτσι ντύνεται Λουκία, προστάτιδα του φωτός, με ένα λευκό μακρύ φόρεμα και ένα στεφάνι από φύλλα. Στη συνέχεια ξυπνά όλη την οικογένεια φέρνοντας μαζί της ένα δίσκο με κάθε είδους λιχουδιές για πρωινό.

Αμερική. Την εποχή των Χριστουγέννων υπάρχουν τα λεγόμενα «Giving Trees» σε εκκλησίες και εμπορικά κέντρα. Άστεγοι και φτωχοί γράφουν μια ευχή και την κρεμάνε στο δέντρο. Κάθε περαστικός παίρνει από μια κάρτα, αγοράζει αυτό που γράφει πάνω και το στέλνει σε αυτόν που το ζήτησε.

Ιταλία. Τα παιδιά γράφουν γράμματα στους γονείς τους υποσχόμενα καλή συμπεριφορά, ενώ ταυτόχρονα τους δηλώνουν πόσο τους αγαπούν. Τα γράμματα τοποθετούνται στη συνέχεια κάτω από το πιάτο του μπαμπά την παραμονή των Χριστουγέννων. Εκείνος τα διαβάζει δυνατά μόλις σερβιριστεί το εορταστικό γεύμα στο τραπέζι. Επίσης, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ένα σχετικά νέο έθιμο. Παραδοσιακά, κάθε οικογένεια έχει τη δική της φάτνη, που κάθε χρόνο εμπλουτίζεται και στολίζεται με νέες κούκλες ή άλλες λεπτομέρειες.

Τσεχία. Στην Τσεχία την παραμονή των Χριστουγέννων απαγορεύεται να ανάψουν τα φώτα του σπιτιού αν δεν έχουν εμφανιστεί τα αστέρια στον ουρανό. Ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα είναι η μαντεία του μέλλοντος. Λιώνουν ένα κομματάκι μόλυβδο σε ένα κουταλάκι πάνω από μια φλόγα και ύστερα το ρίχνουν σε ένα μπολάκι με κρύο νερό. Ανάλογα με το σχήμα που θα πάρει, ερμηνεύουν και το πώς θα κυλήσει ο επόμενος χρόνος.