Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

Πράσινη σαλάτα με μυρωδικά, κάστανα και ρόδι





Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Για 8 άτομα

 

Υλικά
400γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι, χοντροκομμένα
1 μαρούλι, κομμένο σε κομμάτια
1 σαλάτα, κομμένη με το χέρι
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι καυκαλήθρες ή φύλλα ρόκας
1 ματσάκι μυρώνια
3 ξινόμηλα, κομμένα σε κύβους
10 κάστανα βρασμένα, και χοντροκομμένα
1 ρόδι, τα σπόρια
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
½ φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο ή ½ κουτ. γλυκού σκόνη
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν



Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα τρυφερά κοτσάνια από τις καυκαλήθρες, το μαϊντανό και τα μυρώνια. Τα φύλλα τους τα κρατάμε ολόκληρα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπανάκι, το μαρούλι, τα κοτσάνια από τα μυρωδικά, τα φύλλα από τις καυκαλήθρες, αλάτι, πιπέρι.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, χτυπώντας το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το λάδι, το τζίντζερ και τη μουστάρδα στο μούλτι μέχρι να γίνει παχύρρευστη.
Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την πράσινη σαλάτα, τα μυρώνια, το μαϊντανό, το δυόσμο, τα ξινόμηλα, τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα που περίσσεψε και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, σκορπίζουμε από πάνω τα κάστανα και το ρόδι, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρουμε.


Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Νένα Ισμυρνόγλου