Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Φλογέρες με κιμά μανιάτικου λουκάνικου




Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 20 φλογέρες


Υλικά

2 χωριάτικα λουκάνικα, με ξύσμα από φλούδα πορτοκαλιού
1 φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα, τριμμένη στο μπλέντερ
1 πακέτο φύλλα κρούστας
160ml. ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας σουσάμι
Για το ντιπ πορτοκαλιού
Χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Χυμό από 1 λεμόνι
60ml. ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Με ένα κοφτερό μαχαιράκι  αφαιρούμε το περίβλημα από έντερο στο οποίο είναι τυλιγμένα τα λουκάνικα. Με τα δάχτυλά μας τρίβουμε το εσωτερικό τους ή το λιώνουμε με ένα πιρούνι μέσα σε ένα μπολ, ώστε να γίνει κιμάς. Προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Κόβουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας κατά μήκος στη μέση, έτσι ώστε να έχουμε 2 λωρίδες φύλλου. Με ένα πινέλο αλείφουμε μια μια όλες τις λωρίδες από τη μια πλευρά με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε από 2 κουτ. σούπας γέμιση κατά μήκος της στενής πλευράς κάθε λωρίδας φύλλου. Γυρίζουμε τις πλαϊνές άκρες ελαφρώς προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, και στη συνέχεια τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό. Συνολικά θα έχουμε ένα μεγάλο ταψί φούρνου. Βάζουμε τις ροδέλες στο λαδωμένο ταψί, τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τις ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Όσο ψήνονται οι φλογέρες, ετοιμάζουμε το ντιπ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή έναν αυγοδάρτη πολύ καλά το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το τυρί κρέμα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε το ντιπ στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Σερβίρουμε τις φλογέρες ζεστές σε μια πιατέλα και τις συνοδεύουμε με το ντιπ πορτοκαλιού, σερβιρισμένο σε ξεχωριστό μπολ.


Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Ντίνα Νικολάου