Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Χοιρινά μπιφτέκια με χουρμάδες




Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος αναμονής 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 15 λεπτά
Για 4 άτομα
Θερμίδες 496 / Λιπαρά 11γρ.
  

Υλικά
510γρ. άπαχο χοιρινό κιμά
½ κούπα χουρμάδες, ψιλοκομμένους
1 κουτ. γλυκού κάρδαμο, τριμμένο
¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, τριμμένο
1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι και λίγη φλούδα ψιλοκομμένη
¼ κούπας μέντα φρέσκια, ψιλοκομμένη
1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο
1 μέτρια μελιτζάνα
¼ κούπας ελαιόλαδο
8 κομμάτια από κόκκινη καυτερή πιπεριά, ψημένη χωρίς σπόρους (υπάρχει και έτοιμη)
Μικρά φύλλα ρόκας
Λίγο κρεμμύδι



Εκτέλεση

Αναμείξτε τον κιμά, τους χουρμάδες, το κάρδαμο, το γαρίφαλο, το τζίντζερ, την ψιλοκομμένη φλούδα και το χυμό λεμονιού, τη μέντα και το αβγό. Ανακατέψτε τα καλά. Πλάστε με το μείγμα 8 μικρά μπιφτέκια. Τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο, καλύψτε το και βάλτε το στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Κόψτε τη μελιτζάνα σε ροδέλες και αλείψτε τες ελαφρά με 2 κουταλιές λάδι. Βάλτε τες στο γκριλ για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Στο μεταξύ ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και τηγανίστε τα για 14 λεπτά, γυρίζοντας τα 2-3 φορές.
Σερβίρετε τα χοιρινά μπιφτέκια επάνω στις μελιτζάνες με την κόκκινη πιπεριά. Τοποθετήστε στο πιάτο τα φύλλα ρόκας και το κρεμμύδι.

Πηγή: Βιβλίο «εύκολες και νόστιμες συνταγές»