Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Συκώτι με μπέικον και πατάτες






Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 4 μερίδες

Υλικά
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένο
2 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
Φυλλαράκια φασκόμηλου, ψιλοκομμένα
8 φέτες μοσχαρίσιο συκώτι
750γρ. πατάτες φούρνου, καθαρισμένες
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
1 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
100ml. κρασί κόκκινο
200ml. ζωμό κοτόπουλου


 Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τις πατάτες για 10 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν. Σουρώνετε, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το βούτυρο και τον μαϊντανό και τις πιέζετε ελαφρά, να σπάσουν. Τις αφήνετε στην άκρη και τις διατηρείτε ζεστές.
Ζεσταίνετε 1 κουταλιά σούπας από το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζετε το μπέικον για 3 λεπτά να ροδίσει. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τηγανίζετε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Προσθέστε τις φέτες του μήλου, λίγα φυλλαράκια φασκόμηλου, το ξίδι και τη ζάχαρη και βράζετε για άλλα 5 λεπτά, ώσπου να αρχίσει να καραμελώσει ελαφρά η σάλτσα. Ανεβάζετε την θερμοκρασία και ρίχνετε μέσα το κρασί και τον ζωμό. Βράζετε για 5 λεπτά, ώσπου να μειωθεί η σάλτσα και τη διατηρείτε ζεστή σε χαμηλή θερμοκρασία.
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε άλλο τηγάνι, προσθέστε λίγα ακόμα φυλλαράκια φασκόμηλου και τηγανίζετε τις φέτες από το συκώτι λίγες – λίγες σε υψηλή θερμοκρασία για 2 λεπτά την κάθε πλευρά. Σερβίρετε το συκώτι με τις πατάτες και τη σάλτσα.