Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Αρνί με κάστανα και κυδώνια






Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 2 ώρες και 30 λεπτά
Για 4 άτομα
Συνταγή Κοζάνης


Υλικά
1 ½ κιλό αρνί από σπάλα
1 κιλό κυδώνια
1 κιλό κάστανα
3 ντομάτες, ώριμες
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
3 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
1 κρεμμύδι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
2 ξυλλάκια κανέλα



Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες, το πλένουμε, το αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσει, το αλατοπιπερώνουμε και το τσιγαρίζουμε σε κατσαρόλα με το βούτυρο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τη ντομάτα λιωμένη σε λίγο νερό, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα, και τα αφήνουμε λίγο να βράσουν.
Ετοιμάζουμε τα κάστανα. Τα χαράζουμε ελαφρά και τα ψήνουμε στο φούρνο. Πλένουμε και κόβουμε τα κυδώνια σε μακρόστενες φέτες, καθαρίζοντάς τα από τους σπόρους και από το σκληρό που βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος, χωρίς να καθαρίσουμε την εξωτερική φλούδα.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα σε ένα μέρος, και ρίχνουμε στο ζουμί τα κυδώνια και τα κάστανα. Όταν πάρουν μια βράση, ξαναβάζουμε το κρέας από πάνω και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες και 30 λεπτά, χωρίς να το ανακατέψουμε καθόλου, ώσπου να μείνει το φαγητό με λίγη σάλτσα. Πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη ζάχαρη.