Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Πουτίγκα με σάλτσα από καραμέλα και καρύδια








Χρόνος προετοιμασίας 25 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά
Για 6 μερίδες



Υλικά
150γρ. βούτυρο ελαφρά αλατισμένο μαλακό
100γρ. ζάχαρη καστανή
3 αυγά μεγάλα
2 κουτ. σούπας μέλι ή γλυκόζη
150γρ. αλεύρι που φουσκώνει
¾ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
125γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα
75γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
Κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα
Για τη σάλτσα καραμέλας
150γρ. ζάχαρη καστανή
100γρ. βούτυρο
125ml. κρέμα γάλακτος
25γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα



Εκτέλεση

Βουτυρώνετε 6 ατομικά φορμάκια. Χτυπάτε το βούτυρο και τη ζάχαρη, να αφρατέψουν. Προσθέτετε τα αυγά και το μέλι ή τη γλυκόζη και χτυπάτε καλά. Προσθέτετε το αλεύρι, τη σόδα, τα δαμάσκηνα, τα καρύδια και ανακατεύετε καλά. Μοιράζετε το μείγμα στα φορμάκια, χωρίς να τα γεμίσετε μέχρι επάνω. Τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τα δένετε καλά με σπάγκο κουζίνας για να το στερεώσετε.
Βάζετε τα φορμάκια μέσα σε καλαθάκι επάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα αχνίζετε για 50 λεπτά. Αν έχετε ατμομάγειρα μπορείτε να τα βάλετε εκεί.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Ζεσταίνετε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε κατσαρόλα, να διαλυθούν. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τα καρύδια και ζεσταίνετε για 1 λεπτό χωρίς να τα αφήσετε να βράσουν. Ξεκολλάτε τις πουτίγκες από τα φορμάκια με τη λάμα από φαρδύ μαχαίρι και τις ξεφορμάρετε προσεκτικά σε ατομικά πιάτα. Περιχύνετε με τη σάλτσα και σερβίρετε με κρέμα γάλακτος ελαφρά χτυπημένη.