Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Κοτόπουλο με γέμιση και άρωμα κανέλας






Χρόνος προετοιμασίας 25 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 2 ώρες και 30 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο ή 2 μικρά
Για τη γέμιση
1/3 κούπας μαργαρίνη
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
250γρ. κιμά χοιρινό ή 500γρ. μαινιτάρια ψιλοκομμένα
¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι
½ κούπα κονιάκ ή λευκό γλυκό κρασί
2/3 κούπας ρύζι μπασμάτι
2 κούπες ζωμό κότας
4 ξυλαράκια κανέλας
1/3 κούπας κουκουνάρι
½ κούπα σταφίδες ξανθές
3 κουτ. σούπας μέλι
Για τη σάλτσα κοτόπουλου
2 κούπες ζουμί από το κοτόπουλο
2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
4 κουτ. σούπας νερό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
Για τη γαρνιτούρα
4-5 κουτ. σούπας μαργαρίνη
1 κιλό κάστανα καθαρισμένα
250γρ. ξερά βερίκοκα
½ κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
2 κούπες ζωμό κότας



Εκτέλεση

Λιώστε τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε σ’ αυτήν το κρεμμύδι και τον κιμά ή τα μανιτάρια. Προσθέστε το γαρίφαλο και το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Σβήστε με το κονιάκ ή το κρασί και σιγοβράστε για 10’. Προσθέστε το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και το ζωμό και βράστε άλλα 10’.
Κατεβάστε από τη φωτιά και γεμίστε με το μείγμα το κοτόπουλο. Βάλτε το με το στήθος προς τα επάνω στο ταψί του φούρνου. Αλείψτε το με 3 κουτ. μαργαρίνη και 2 κουταλιές μέλι, ζεσταμένο για να αραιώσει. Προσθέστε τις κανέλες ολόκληρες στο άνοιγμα, στη γέμιση. Περιχύστε με λίγο ζεστό νερό.
Ψήστε το κοτόπουλο καλυμμένο στους 200ο C, για 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτετε λίγο νερό βραστό στο ταψί, για να μην καίγεται. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο κατά τα τελευταία 15 λεπτά του ψησίματος.
Για να ετοιμάσετε τη γαρνιτούρα, βάλτε σε μεγάλη κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί και σιγοβράστε για 15 λεπτά να μαλακώσουν. Στραγγίστε όσο ζουμί έβγαλε το κοτόπουλο κατά το ψήσιμο. Συμπληρώστε με κρασί κόκκινο και λίγη γούστερ σως ή απλά λίγο ζωμό κότας, ώστε να γίνει 2 κούπες. Ανακατέψτε το ζουμί σε μια καθαρή κατσαρόλα με 2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ διαλυμένο σε 4 κουταλιές σούπας κρύο νερό. Προσθέστε, αν θέλετε, 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα και ζεστάνετε, ώσπου να πήξει η σάλτσα και να γίνει διαυγής.

Πηγή: Περιοδικό «Real Food»