Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Πανακότα με κόκκινη σος και ξερά φρούτα




Χρόνος προετοιμασίας 25 λεπτά
Χρόνος αναμονής 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 8 άτομα


Υλικά
1400γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη
600γρ. τυρί κρέμα
4 φύλλα ζελατίνας
1 λοβό βανίλιας
Για τα ξερά φρούτα
4 ξερά σύκα, κομμένα στα δύο
4 χουρμάδες, κομμένοι στη μέση
4 ξερά βερίκοκα, κομμένα στη μέση
2 κουτ. σούπας σταφίδες
1 φλιτζ. τσαγιού λευκό γλυκό κρασί
Για τη σος
½ κιλό φρούτα του δάσους
100γρ. ζάχαρη



Εκτέλεση

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας να μαλακώσουν σε λίγο κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το τυρί κρέμα. Με ένα μαχαιράκι σχίζουμε τη βανίλια στα δύο, κατά μήκος, και με τη λάμα του μαχαιριού μαζεύουμε τα μαύρα αρωματικά σποράκια που έχει στο εσωτερικό της. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε και τον σχισμένο λοβό.
Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση όλα μαζί, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Αποσύρουμε από  τη φωτιά και αφαιρούμε τη βανίλια. Στύβουμε τα φύλλα ζελατίνας και τα προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα. Ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά και μοιράζουμε το μείγμα σε φορμάκια για κρέμα καραμελέ. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, να σταθεροποιηθούν.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε τα ξερά φρούτα και το κρασί σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 ώρα. Πολτοποιούμε τα φρούτα του δάσους στο μπλέντερ, σουρώνουμε τον πολτό και τον βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη για 3 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε τις πανακότες σε πιάτα και συνοδεύουμε με λίγη από τη σος και τα ξερά φρούτα.