Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Παγωτό με γεύση χαλβά






Χρόνος αναμονής 6 ώρες
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 8 άτομα
  

Υλικά
2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
2 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
4 κρόκους αυγού
2/3 φλιτζ. ζάχαρη
200γρ. χαλβά με γεύση βανίλια, τριμμένο
Για την καραμέλα
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 κουτ. σούπας σουσάμι

Εκτέλεση

Βάλτε το γάλα στην κατσαρόλα να ζεσταθεί χωρίς να πάρει βράση. Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Ρίξτε λίγο λίγο το ζεστό γάλα στους χτυπημένους κρόκους. Ξαναβάλτε το μείγμα στην κατσαρόλα και αφήστε το για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε το κατά διαστήματα μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.
Αφήστε να κρυώσει η κρέμα, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και τον τριμμένο χαλβά και ανακατέψτε. Συνεχίστε την παρασκευή του παγωτού στην παγωτομηχανή ή βάλτε το στην κατάψυξη και βγάλτε το έπειτα από 2 ώρες, ανακατέψτε το για να σπάσουν οι κρύσταλλοι και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές.
Για να φτιάξετε την καραμέλα, βάλτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη με 5 κουταλιές νερό και αφήστε την σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά. Αρχικά θα γίνει σαν πηχτό σιρόπι και μετά θα αρχίσει να σκουραίνει το χρώμα της. Απλώστε την καραμέλα σε μια αντικολλητική λαδόκολλα και πασπαλίστε με το σουσάμι. Αφήστε να κρυώσει και σπάστε την ή κόψτε την με το μαχαίρι σε μικρότερα κομμάτια για να γαρνίρετε το παγωτό.


Πηγή: Περιοδικκό «etra Gourmet Κυριάκάτικης Ελευθεροτυπίας»