Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Χοντρά μακαρόνια με μαριναρισμένη συναγρίδα





Χρόνος προετοιμασίας 50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 4 άτομα



Υλικά
350γρ. χοντρά μακαρόνια
200γρ. φιλέτα συναγρίδας
2 ντομάτες, ώριμες σφιχτές
1 φινόκιο
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
Φλούδα από 1 πορτοκάλι
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Σπάζετε τα μακαρόνια στη μέση και τα βράζετε αλ ντέντε, σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνετε, τα βάζετε σε ένα λαδωμένο ταψί, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Σε ένα μπολάκι, ανακατεύετε το χυμό λεμονιού με 1 πρέζα αλατοπίπερο, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χτυπάτε τα υλικά.
Πλένετε τα φιλέτα συναγρίδας, τα στεγνώνετε και με ένα ακονισμένο μαχαίρι, τα κόβετε λοξά σε λεπτές φέτες. Τα τοποθετείτε σε μια λαδωμένη πιατέλα σερβιρίσματος και τα περιχύνετε με λίγο λαδολέμονο. Μαρινάρετε τη συναγρίδα στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Στο μεταξύ, καθαρίζετε το φινόκιο, αφαιρώντας τα σκληρά φύλλα και τα κλωνάρια, το πλένετε, το κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες και το ρίχνετε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Ζεματίζετε τις ντομάτες, τις στραγγίζετε, τις ξεφλουδίζετε, αφαιρείτε τους σπόρους, τις στύβετε ελαφρά και κόβετε την ψίχα σε κομματάκια. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί, προσθέτετε το φινόκιο και τα κρύα ζυμαρικά, περιχύνετε με το υπόλοιπο λαδολέμονο, ανακατεύετε και τοποθετείτε από πάνω τη συναγρίδα.
Σερβίρετε τα μακαρόνια πασπαλισμένα με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και με τη φλούδα του πορτοκαλιού κομμένη σε λεπτές λωρίδες, τις οποίες έχετε πρώτα ζεματίσει.


Πηγή: «Ευκολία στην κουζίνα», Ηλίας Μαμαλάκης