Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Πίτα με χοιρινό και τραχανά





Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 30 λεπτά
Για 6 άτομα
  

Υλικά
1 ½ κιλό χοιρινό
1 ποτ. κρασιού τραχανάς γλυκός
½ κιλό βούτυρο αιγοπρόβιο
Αλεύρι και αλάτι
Για το φύλλο
1 αυγό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας λάδι
Αλεύρι όσο πάρει

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κομματάκια. Το βάζουμε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία, με το αλάτι και ένα κιλό περίπου νερό. Όταν μείνει το μισό νερό το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον τραχανά, 3 κουταλιές βούτυρο, 1 ποτήρι κρύο νερό και το σκεπάζουμε.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε λίγο το αυγό και το ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά των φύλλων. Τα δουλεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά. Την ανοίγουμε σε 10 φύλλα, όσο πιο λεπτά μπορούμε. Τα 5 από αυτά θα τα ψήσουμε στο ταψί, ένα ένα μέχρι να ροδίσουν.
Βουτυρώνουμε το ταψί με λίγο λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε, βουτυρώνοντας τα ένα ένα, 3 άψητα φύλλα. Κατόπιν, θα βάλουμε ένα φύλλο ψημένο και πάνω του, σκορπιστά το 1/5 περίπου της γέμισης. Θα συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα ψημένα φύλλα, στρώνοντας τα ένα ένα και πάνω τους το αντίστοιχο μέρος της γέμισης.
Σκεπάζουμε από πάνω με τα 2 άψητα φύλλα, τοποθετώντας τα και βουτυρώνοντας τα ένα ένα. Τελειώνοντας βουτυρώνουμε την πίτα και την ψήνουμε στους 180ο C, για 30 λεπτά περίπου. Πριν τη βγάλουμε θα τη ραντίσουμε με λίγο νερό, για να γίνει μαλακιά.