Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Λαζάνια με κρέμα κόκκινης κολοκύθας





Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 30 λεπτά
Για 6 άτομα 


Υλικά
½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 πακ. Λαζάνια πλατιά
1 κιλό ψίχα κολοκύθας, σε κύβους
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
4 φύλλα φασκόμηλο
3 κλαδάκια δυόσμο
1 φλιτζ. τσαγιού φέτα, σε κυβάκια
2 αβγά
Λίγη κανέλα
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ
½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
500ml. γάλα
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
2 αβγά
Λίγο μοσχοκάρυδο
½ φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Απλώνετε τους κύβους της κολοκύθας σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τους πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και λίγη κανέλα. Τους ψήνετε στους 180ο C, μέχρι να μαλακώσουν.
Σοτάρετε με 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτετε την ψημένη κολοκύθα και ανακατεύετε εκτός φωτιάς. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το φασκόμηλο και το δυόσμο ψιλοκομμένα. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και χτυπάτε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος. Τα ενσωματώνετε στη γέμιση προσθέτοντας και τη φέτα.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και ψήνετε το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτετε το τυρί, το μοσχοκάρυδο και αφού ανακατέψετε, ρίχνετε και τα αβγά και χτυπάτε ζωηρά την κρέμα να ενσωματωθούν. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα.
Απλώνετε ένα λεπτό στρώμα μπεσαμέλ σε πυρίμαχο ταψάκι και κάνετε μια στρώση με λαζάνια. Χωρίζετε τη γέμιση στη μέση και στρώνετε τη μισή πάνω από τα λαζάνια. Σκεπάζετε με δεύτερη στρώση από λαζάνια, στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση, μια στρώση ακόμα με λαζάνια και τέλος σκεπάζετε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με παρμεζάνα και ψήνετε στους 180ο C, για 50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίση η επιφάνεια του φαγητού. Αφού κρυώσει λίγο το φαγητό, σερβίρετε.


Πηγή: Περιοδικκό «Olive», Ιωάννα Σταμούλου