Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Μπάμιες με κοτοκεφτέδες στη γάστρα






Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 20 λεπτά
Για 4 άτομα
                  

Υλικά
1 κιλό μπάμιες
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
1 φλιτζ. τσαγιού κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Για τους κοτοκεφτέδες
500γρ. κιμά κοτόπουλο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας ντομάτα, στον τρίφτη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
Λίγο κάρδαμο κοπανισμένο
4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
2 κουτ. σούπας κρασί λευκό
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, το ξίδι, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια δυο βράσεις. Στρώνετε τις μπάμιες σε γάστρα και τις περιχύνετε με τη σάλτσα. Πασπαλίζετε με το ένα φλιτζάνι μαϊντανό, κουνάτε το σκεύος να ανακατευτούν οι μπάμιες με τη σάλτσα της ντομάτας, σκεπάζετε τη γάστρα και βάζετε το φαγητό στο φούρνο να ψήνεται.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το μείγμα για τους κοτοκεφτέδες. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει λίγο χώμα και το ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά. Προσθέτετε την ντομάτα, την πάπρικα, το κάρδαμο, τη φρυγανιά, το κρασί, το μαϊντανό και ανάλογο αλατοπίπερο. Ζυμώνετε καλά το μείγμα και πλάθετε στρογγυλούς κεφτέδες μέτριους σε μέγεθος.
Αφού ψηθούν οι μπάμιες για 40 λεπτά, βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο και μοιράζετε ενδιάμεσα τους κεφτέδες. Σκεπάζετε ξανά και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα. Ύστερα ελέγχετε τα υγρά του φαγητού, ξεσκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε για λίγο επιπλέον μέχρι να ροδίσουν όμορφα οι κεφτέδες και να δέσει η σάλτσα του φαγητού. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα, πασπαλίζοντας με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ηλίας Μαμαλάκης