Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Κουραμπιέδες αμυγδάλου





Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 15 λεπτά
Για 20 κομμάτια
Συνταγή από το Βόλο

Υλικά
1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτ. νερού αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και κοπανισμένη
250γρ. φυτίνη
250γρ. μαργαρίνη
250γρ. βούτυρο γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
1 κρασοπότηρο ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
Λίγο γαρίφαλο σκόνη
¼ ποτ. κρασιού ούζο
¼ ποτ. κρασιού λικέρ
¼ ποτ. κρασιού κονιάκ
¼ ποτ. κρασιού χυμό πορτοκαλιού
Άχνη ζάχαρη



Εκτέλεση

Δουλεύουμε τα βούτυρα με τη ζάχαρη για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, όλα τα ποτά, μέσα στα οποία έχουμε ανακατέψει και τη σόδα, το αλεύρι, το μπέικιν, την αμυγδαλόψιχα, τα γαρίφαλα και τη βανίλια και ζυμώνουμε ελαφρά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα για να γίνει μια ζύμη σφιχτή αλλά όχι να σπάει.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους τοποθετούμε σε καθαρή και στεγνή λαμαρίνα. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στους 200ο C, για 15 λεπτά. Όπως είναι ζεστή τους τυλίγουμε σε άφθονη άχνη ζάχαρη.