Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Λαχανιά








Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 10 λεπτά
Για 6 άτομα
 
Φαγητό βορειοελλαδίτικο, κυρίως της Θράκης

Υλικά
1 κοτόπουλο μέτριο, μαζί με τη συκωταριά του
¼ κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ποτ. του κρασιού κρασί αρετσίνωτο
100γρ. πλιγούρι
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
2 κιλά λάχανα τουρσί (δείτε συνταγή)
5 φύλλα λάχανο φρέσκο
Πάπρικα γλυκιά
Πιπέρι καγιέν
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Αφήνετε το πλιγούρι σε νερό να φουσκώσει και το σουρώνετε. Ζεσταίνετε λίγο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, προσθέτετε τον κιμά, τη συκωταριά ψιλοκομμένη, το πλιγούρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα λίγα λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει για 8 λεπτά ακόμα. Τέλος προσθέτετε το κουκουνάρι.
Κατόπιν γεμίζετε το κοτόπουλο και κλείνετε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Βάζετε το υπόλοιπο λάδι σε κατσαρόλα και ροδίζετε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Το σβήνετε με το κρασί.
Στρώνετε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος ή πήλινο γιουβέτσι με τα φύλλα του φρέσκου λάχανου, βάζετε από πάνω το κοτόπουλο και γύρω γύρω το λάχανο τουρσί. Πασπαλίζετε με πάπρικα, πιπέρι καγιέν, περιχύνετε με ένα ποτήρι χλιαρό νερό ή ζωμό κοτόπουλου, σκεπάζετε το φαγητό με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στους 170ο C, για 50 λεπτά.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Σιμώνη Καφίρη