Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Σαμουσάδες Λακωνίας






Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 25 κομμάτια



Υλικά
Για το φύλλο
½ ποτήρι νερού πορτοκαλόζουμο
5 αυγά
Αλεύρι όσο πάρει
Για τη γέμιση
½ κιλό καρύδι, τριμμένο
½ ποτήρι νερού σουσάμι, κοπανισμένο
1 μικρή φρυγανιά, κοπανισμένη
2 κουτ. σούπας κανέλα ψιλή
Για το σιρόπι
½ κιλό μέλι
½ κιλό ζάχαρη
Άρωμα βανίλιας
1 ποτήρι νερό
Για το άλειμμα
Βούτυρο καλό
λάδι



Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά μέσα σε λεκάνη και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο δουλεύοντας το μείγμα μέχρι η ζύμη μας να γίνει σφιχτή. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και απλώνουμε το ¼ στο κάθε φύλλο. Τα γυρίζουμε σε λεπτό ρολό με τον πλάστη, τα πιέζουμε επάνω να πλατύνουν και τα κόβουμε σε κομμάτια σαν μικρά μπακλαβαδάκια. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα και το ανακατεύουμε με το λάδι. Βουτάμε ένα ένα τα σαμουσά στο βούτυρο, τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στους 200ο C, μέχρι να πάρουν ένα ξανθό χρώμα.
Με το μέλι, τη ζάχαρη, το άρωμα βανίλιας και ένα ποτήρι νερό, κάνουμε ένα σιρόπι και το βράζουμε για 5 λεπτά. Όταν τα σαμουσά ψηθούν και κρυώσουν τα περιχύνουμε να ποτίσουν καλά.