Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Καλαμαράκια γεμιστά, ντυμένα με πιπεριά Φλωρίνης





Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 4 άτομα



Υλικά
12 μικρά καλαμαράκια
12 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, μεγάλες
400γρ. φέτα
200γρ. μανούρι
2 κουτ. σούπας βασιλικός φρέσκος, ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας σχινόπρασο, ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
2 φλιτζ. καφέ λευκό αρωματικό κρασί
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. γλυκού κάππαρη, κομμένη
1 ντομάτα κομμένη σε κύβους



Εκτέλεση

Πλένετε και καθαρίζετε προσεχτικά τα καλαμαράκια από τα εντόσθια τους. Κρατάτε τα κεφάλια τους στην άκρη. Ζεματάτε για 2 λεπτά τις πιπεριές Φλωρίνης σε νερό που κοχλάζει και τις αποφλοιώνετε.
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίχνετε τα κεφάλια ολόκληρα, τα σοτάρετε για 5 λεπτά και τα σβήνετε με το κρασί. Τα αποσύρετε και κρατάτε στην άκρη χωριστά τα κεφάλια και χωριστά τα κρεμμύδια.
Τρίβετε τα τυριά και τα ανακατεύετε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το μισό σχινόπρασο. Γεμίζετε τα καλαμαράκια με τα αρωματισμένα τυριά. Τοποθετείτε τα καλαμαράκια προσεχτικά μέσα σε κάθε ζεματισμένη πιπεριά και προσαρμόζετε το μέγεθός της στο μέγεθος των καλαμαριών.
Τοποθετείτε τις πιπεριές με τα καλαμαράκια σε ένα ταψί, στερεώνετε τα κεφάλια στη θέση τους, ρίχνετε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και 1 ποτηράκι λευκό κρασί. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 40 λεπτά. Τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο, εάν χρειαστεί. Όταν ψηθούν, βγάζετε τα καλαμάρια από το ταψί και τα τοποθετείτε στο πιάτο.
Βάζετε τα υγρά τους στο τηγάνι με τα σοταρισμένα κρεμμύδια. Βράζετε τη σάλτσα μέχρι να δέσει και προσθέτετε το υπόλοιπο σχινόπρασο και λίγη κάππαρη ψιλοκομμένη. Τοποθετείτε τα καλαμαράκια στο κέντρο του πιάτου και τα περιχύνετε με αρκετή σάλτσα. Πασπαλίζετε τη σάλτσα με μικρά κυβάκια τομάτας και γαρνίρετε με φύλλα βασιλικού.

Πηγή: Περιοδικό «Λιχουδιές»