Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Σαλάτα με πένες, σύκα και απάκι




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 10 λεπτά
Για 2 άτομα



Υλικά
150γρ. βρασμένες πένες
100γρ. σύκα φρέσκα, κομμένα σε φέτες (όχι ώριμα)
80γρ. απάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο
2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας δύοσμο, ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι




Εκτέλεση

Πλένετε τα σύκα προσεκτικά και τα κόβετε με ένα μαχαίρι στα μπροστινά και πίσω σημεία. Χτυπάτε σε ένα σέικερ το ξίδι, το πορτοκάλι, το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στρώνετε το κομμένα σύκα σε ένα ταψί και τα περιχύνετε με το ντρέσινγκ. Βάζετε τα σύκα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C, για 10 λεπτά.
Βγάζετε τα σύκα από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν για 15 λεπτά στο ταψάκι που τα ψήσατε. Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τις πένες, το απάκι, τα σύκα και τη σάλτσα που είναι στο ταψί, ψιλοκομμένο δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Κουνάτε το μπολ έτσι ώστε να ανακατεύτούν όλα τα υλικά της σαλάτας.
Σερβίρετε τη σαλάτα συνοδεύοντας την με ένα ποτήρι ημίγλυκο κρασί παγωμένο.

Πηγή: Περιοδικό «Λιχουδιές», Γεωργιάννας Χιλιαδάκη