Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Μελιτζάνες ογκρατέν





Χρόνος προετοιμασίας 2 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά
Για 6 άτομα



Υλικά
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
800γρ. ντοματάκια κονσέρβας, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού ελιές πράσινες γεμιστές, σε φετάκια
Αλάτι, πιπέρι
1 ½ κιλό μελιτζάνες
1 ½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα ή μαλακιά γραβιέρα
½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
¼ κουτ. γλυκού κανέλα
¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1/8 κουτ. γλυκού κύμινο


Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες κατά μήκος, αλατίζουμε και τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το ξίδι, τη ζάχαρη, τις ελιές, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για  30 λεπτά, ώσπου να δέσει.
Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες και της στραγγίζουμε να φύγει το νερό. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Ανακατεύουμε τα τυριά με τα μπαχαρικά, αλείφουμε με λίγο λάδι ένα μακρόστενο πυρέξ και πασπαλίζουμε με 1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη. Στρώνουμε μέσα το 1/3 από τις μελιτζάνες, τις καλύπτουμε με το 1/3 του μείγματος των τυριών και τις περιχύνουμε με το 1/3 της σάλτσας.
Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις τελειώνοντας με τη σάλτσα. Τρίβουμε στην επιφάνεια λίγη έξτρα παρμεζάνα και λίγο μαύρο πιπέρι. Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, για 40 λεπτά.