Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Βιεννέζικη πατατόσουπα με σκόρδο, καρότο και θυμάρι


Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος 35 λεπτά
Για 4 άτομα



Υλικά
500γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
400γρ. καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε ροδέλες λεπτές
2 κεφάλια σκόρδο ολόκληρα (αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και 1)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1 ½ λίτρο ζωμό κότας (δείτε συνταγή)
1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμμένο*
1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό



Εκτέλεση

Βάζουμε τα σκόρδα όπως είναι, ολόκληρα, σε ένα ταψί μικρό και τα ψήνουμε στους 180ο C, για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αφήνουμε να κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος με κοφτερό, πριονωτό μαχαίρι και πιέζουμε ώστε να πάρουμε τη μαλακιά σάρκα τους.
Σοτάρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κρεμμύδι στο λάδι και μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τη μαλακιά σάρκα του σκόρδου, τις πατάτες και τα καρότα. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το ζωμό. Αφήνουμε να βράσουν τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περνάμε το περιεχόμενό της κατσαρόλας από το μπλέντερ σε δόσεις. Ξαναβάζουμε την πολτοποιημένη σούπα στην κατσαρόλα, τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε το θυμάρι και σερβίρουμε, βάζοντας 1 κουταλιά σούπας γιαούρτι στο κέντρο κάθε πιάτου.

*Αν δεν έχετε φρέσκο θυμάρι, μην βάλετε ξερό. Προτιμήστε να βάλετε φρέσκο μαϊντανό, που θα δώσει όμως διαφορετική γεύση στη σούπα.

Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Έφη Γιαλούση