Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πιτάκια τρίγωνα με σάλτσα γιαουρτιού



Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 15 λεπτά
Για 30 πιτάκια



Υλικά
250γρ. φύλλο κρούστας
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
250γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
3 ντοματάκια ολόκληρα, μεγάλα, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
½ κουτ. γλυκού κύμινο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
1 φλιτζ. τσαγιού νερό ζεστό
1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
150γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Χυμό από ½ λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας νερό παγωμένο



Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο με το κύμινο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε τον κιμά και ανακατεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την ντομάτα και το νερό και αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά του.
Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα με τον κιμά το αυγό, τη φρυγανιά, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε ομοιόμορφες μακρόστενες λωρίδες των 5 εκ. Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα στην άκρη κάθε λωρίδας και αρχίζουμε να τυλίγουμε το φύλλο μια προς τα δεξιά μια προς τα αριστερά, έτσι ώστε να σχηματίσουν τριγωνάκι. Βάζουμε τα πιτάκια σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφουμε από πάνω με λάδι. Τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα γιαουρτιού. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το δυόσμο, ανακατεύουμε και αν χρειαστεί αραιώνουμε τη σάλτσα με 2-3 κουταλιές νερό, ανάλογα με το πόσο πηχτή τη θέλουμε. Συνοδεύουμε τα πιτάκια με τη σάλτσα.

Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Έφη Γιαλούση