Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Κρέας αλά καντονέζικα



Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 6 άτομα
Κινέζικη κουζίνα


Υλικά
500γρ. μοσχαρίσια φιλέτα, λεπτοκομμένα
500γρ. χοιρινά φιλετάκια, λεπτοκομμένα
250γρ. μοσχαρίσιο συκώτι
200γρ. φρέσκες γαρίδες, καθαρισμένες
1 μαρούλι
300γρ. νούντλς, βρασμένα
Για τις σάλτσες
7 κουτ. σούπας μαγιονέζα
½ πράσο, ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
2 κουτ. σούπας ξίδι
2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
Τριμμένο πιπέρι
5 κουτ. σούπας μουστάρδα
3 κουτ. σούπας σάκε ή σέρι
2 κουτ. σούπας κέτσαπ
4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
Χυμό από ½ λεμόνι
100γρ. αγγουράκι τουρσί


Εκτέλεση

Κόβετε το συκώτι σε λεπτές λωρίδες. Βάζετε στο κέντρο του τραπεζιού ένα σκεύος με ζεστό νερό και αλάτι σε αναμμένο γκαζάκι. Γύρω του βάζετε τα πιάτα με το χοιρινό κρέας, το μοσχαρίσιο, το συκώτι, τις γαρίδες, το ψιλοκομμένο μαρούλι και τα βρασμένα νούντλς.
Ετοιμάζετε τις σάλτσες. Αναμειγνύετε τις 5 κουταλιές μαγιονέζα με το ψιλοκομμένο πράσο και το σκόρδο. Για τη δεύτερη σάλτσα αναμειγνύετε το ξίδι, το σησαμέλαιο και το τριμμένο πιπέρι. Για την τρίτη σάλτσα ανακατεύετε τη μουστάρδα με το σάκε. Για την τέταρτη σάλτσα ανακατεύετε καλά 2 κουταλιές μαγιονέζα με την κέτσαπ μέχρι να ενωθούν, και συμπληρώνετε 1 κουταλιά σάκε. Για την πέμπτη και τελευταία σάλτσα προσθέτετε στην κρέμα γάλακτος το χυμό του λεμονιού και ανακατεύετε.
Ψιλοκόβετε τα αγγουράκια τουρσί και τα σερβίρετε ξεχωριστά σε άλλο πιάτο από τις σάλτσες. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, κάθε καλεσμένος μαγειρεύει το κομμάτι κρέας που προτιμάει και το συνοδεύει με τη σάλτσα που θέλει. Αφού μαγειρευτούν τα κρέατα, στο ζωμό που απομένει προσθέτουμε τα νουντλς για να γίνουν πιο γευστικά. Τα σουρώνετε και σερβίρετε σε κάθε καλεσμένο.

Πηγή: Κινέζικη κουζίνα, εκδ. «Μάλλιαρης»