Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Καραβίδες με τραχανά, μήλο και σέλερι



Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 45 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
2 κουτ. σούπας σέλερι
2 κουτ. σούπας μήλο πράσινο, κομμένο σε μικρούς κύβους
4 καραβίδες μεγάλες ολόκληρες, ή 250γρ. καραβιδόψιχα
4 κουτ. σούπας τραχανά ξινό
2 κουτ. σούπας γιαούρτι
100γρ. γαρίδες μικρές
1 κρεμμύδι
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 πρέζα κρόκο Κοζάνης διαλυμένο σε ¼ ποτ. Νερό
2 κουτ. σούπας μαϊντανό
1 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο
1 πορτοκάλι (το χυμό και το ξύσμα από το μισό)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
2 πράσα
½ ποτήρι κρασί λευκό
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
Αλάτι και πιπέρι



Εκτέλεση


Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Προθερμαίνουμε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε το λάδι. Μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πράσα για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μόλις ροδίσουν, σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον κρόκο, 2 λίτρα νερό, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, τον ντοματοπελτέ, τον μαϊντανό και αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα περίπου.
Σουρώνουμε καλά και κρατάμε μόνο το ζωμό. Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ζωμό, τον τραχανά, τον μαϊντανό και το σέλερι και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά. Λίγο πριν από το τέλος, βάζουμε τις καραβίδες, τον βασιλικό, το κονιάκ, το μήλο, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε στα πιάτα με λίγο από το γιαούρτι.


Πηγή: Περιοδικό «Cook book», ‘Εθνος