Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Χοιρινό φιλέτο σε σφολιάτα


Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 6 άτομα
Ιρλανδική συνταγή


Υλικά
2 κιλά χοιρινό φιλέτο
1 λεμόνι
2 φύλλα δάφνης
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
¼ φλιτζ. λάδι
Αλάτι, πιπέρι
1 φύλλο σφολιάτας
1 αβγό
Για τη γέμιση
3 κουτ. σούπας λάδι
3 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα μανιτάρια, σε φέτες
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Βάζουμε το χοιρινό σε πυρέξ και το αλείφουμε με το λάδι και το χυμό του λεμονιού. Το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό και τη δάφνη. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει και ροδίζουμε το μπέικον. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι και τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπέικον και το μαϊντανό. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και τοποθετούμε το φιλέτο στην άκρη. Καλύπτουμε με τη γέμιση, τυλίγουμε το φύλλο γύρω από το φιλέτο και κολλάμε τις άκρες με λίγο νερό.
Χαράζουμε το φύλλο σε τρία σημεία. Βάζουμε το χοιρινό σε βουτυρωμένο πυρέξ και αλείφουμε το φύλλο με ένα αβγό χτυπημένο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.


Πηγή: Βιβλίο «Μεσογειακή και διεθνής κουζίνα», εκδ. Sussaeta