Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Σκορπίνα με αγκινάρες και μυρωδικά





Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 4 άτομα




Υλικά
4 φιλέτα από σκορπίνα (κρατάμε τα κόκαλα για ζωμό)
8 αγκινάρες
2 πατάτες μικρές
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
2 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
Το χυμό από 3 λεμόνια
2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 δαφνόφυλλο
1 κλωνάρι θυμάρι
½ κουτ. γλυκού πιπέρι σε κόκκους
½ ποτ. κρασί λευκό
½ κουτ. σούπας αλεύρι



Εκτέλεση

Βράζουμε τα κόκαλα από τη σκορπίνα σε λίγο νερό με 1 κρεμμύδι και 1 δαφνόφυλλο για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό. Σοτάρουμε τις αγκινάρες, τις πατάτες, τα καρότα και το κρεμμυδάκι σε κατσαρόλα με το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τόσο ζωμό ώστε να σκεπάσει τα λαχανικά.
Ραντίζουμε με το αλεύρι, ρίχνουμε θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε. Σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, στρώνουμε πάνω τα φιλέτα και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά και τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρώνια, τον μάραθο και τον χυμό των λεμονιών. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 5 λεπτά και σερβίρουμε.


Πηγή: Περιοδικό «Cook book», ‘Εθνος