Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Μοσχαρίσια φιλετάκια με μπεσαμέλ



Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 45 λεπτά
Για 4 άτομα
Εβραϊκή συνταγή


Υλικά
800γρ. μοσχαρίσια φιλετάκια
¼ φλιτζ. τσαγιού λάδι
¼ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
¼ φλιτζ. τσαγιού λευκό γλυκό κρασί
10 φέτες κίτρινο τυρί
Για τη σάλτσα
3 κουτ. σούπας βούτυρο
3 κουτ. σούπας αλεύρι
1 ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζωμό κότας
1 κρόκο αυγού
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλετάκια. Ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Σοτάρουμε καλά τα φιλετάκια και τα σβήνουμε με το κρασί. Βράζουμε για 15 λεπτά και αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε πυρέξ.
Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα να λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα των αυγών. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα ζεστό και το ζωμό ζεστό. Ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα. Δεν πρέπει να γίνει πηχτή. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον κρόκο καλά χτυπημένο.
Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ επάνω στα φιλετάκια, καλύπτουμε με το τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 200ο C. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ρύζι.



Πηγή: Βιβλίο «Μεσογειακή και διεθνής κουζίνα», εκδ. Sussaeta