Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Αγκινάρες γεμιστές






Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 10 λεπτά
Για 4 άτομα





Υλικά
650γρ. κιμά μοσχαρίσιο
12 αγκινάρες
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο τυρί
¼ φλιτζ. τσαγιού παξιμάδι τριμμένο
200γρ. βούτυρο
3 κρεμμύδια μέτρια
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 ½ λεμόνι
Για τη μπεσαμέλ
650γρ. γάλα
5 κουτ. σούπας αλεύρι
4 κουτ. σούπας βούτυρο
Αλάτι
Μοσχοκάρυδο
Τυρί τριμμένο



Εκτέλεση

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ ζεσταίνοντας το βούτυρο και προσθέτοντας το βούτυρο και προσθέτοντας το αλεύρι και κατόπιν το γάλα. Όταν δέσει η κρέμα την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε αλάτι, μοσχοκάρυδο και τυρί τριμμένο.
Διαλέγετε μεγάλες αγκινάρες, τις καθαρίζετε και τις κόβετε στη βάση του κοτσανιού, με τέτοιο τρόπο, ώστε οι αγκινάρες να στέκονται όρθιες. Από την άλλη πλευρά τις κόβετε ως τη μέση και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε το εσωτερικό τους, δημιουργώντας θήκη για να μπει ο κιμάς.
Αλείφετε τις αγκινάρες με λεμόνι, για να μην μαυρίσουν και τις ρίχνετε σε κρύο νερό, στο οποίο έχετε βάλει μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Τις στραγγίζετε και τις βράζετε με αρκετό νερό, στο οποίο έχετε στύψει ένα λεμόνι και έχετε βάλει μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και αρκετό αλάτι. Τις βράζετε για 10 λεπτά, ώστε να κρατάνε, για να αντέξουν στο γέμισμα.
Τις στραγγίζετε και τις τοποθετείτε με το άνοιγμα προς τα κάτω, ώστε να στραγγίσει όλο το νερό τους. Ζεσταίνετε το μισό από το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε τον κιμά και τα κρεμμύδια. Προσθέτετε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και δυόσμο και μαγειρεύετε για 35 λεπτά. Προσθέτετε κατόπιν το μαϊντανό και ανακατεύετε καλά. Γεμίζετε τις αγκινάρες με το μείγμα του κιμά και τις βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφοντάς τις απ’έξω με λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια ρίχνετε σε κάθε αγκινάρα από 2 κουταλιές μπεσαμέλ, ώστε να καλυφθεί η επάνω επιφάνειά της. Τις πασπαλίζετε με τυρί τριμμένο και τριμμένο παξιμάδι και τις ραντίζετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Τις ψήνετε στους 180ο C, για 30 λεπτά, φροντίζοντας η κρούστα να πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα.


Πηγή: Περιοδικό «Κουζίνα και ποιότητα ζωής»