Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012

Ψωμί μαστίχας





Χρόνος προετοιμασίας 3 ώρες
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 3 ψωμάκια



Υλικά
1 κιλό αλεύρι
30γρ. μαγιά
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
½ κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. σούπας λάδι
1 κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη
Νερό, το οποίο έχετε βράσει με γλυκάνισο
1 αυγό χτυπημένο
σουσάμι



Εκτέλεση

Βάζετε σε λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαστίχα. Τα ανακατεύετε και ανοίγετε στη μέση μια λακκουβίτσα, όπου ρίχνετε το λάδι, το αρωματισμένο νερό και την αραιωμένη με χλιαρό νερό μαγιά. Ζυμώνετε καλά και περιμένετε τα ξεκουραστεί το ζυμάρι για 1 ώρα, σκεπασμένο με πετσέτα.
Ξαναζυμώνετε και πλάθετε σε μικρά στρογγυλά ψωμάκια. Τα τοποθετείτε σε λαμαρίνες, τα αφήνετε να φουσκώσουν για 2 ώρες και κατόπιν τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, για 40 λεπτά περίπου. Πριν το φούρνισμα, τα αλείφετε με αυγό και άφθονο σουσάμι.


Πηγή: Περιοδικό «Κουζίνα και ποιότητα ζωής»