Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Κοτόπουλο γεμιστό με μπέικον και τυρί


Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 4 άτομα
Ιρλανδική συνταγή

Υλικά
4 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου
6 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. τσαγιού τυρί κίτρινο, τριμμένο
½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
3 κουτ. σούπας βούτυρο
3 κουτ. σούπας αλεύρι
1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό κότας
1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα κόκαλα από το στήθος και χωρίζουμε κάθε στήθος στα δύο. Χτυπάμε τα στήθη να πλατύνουν και τα αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε ελαφρά το μπέικον και το ανακατεύουμε με το τυρί. Γεμίζουμε με το μείγμα τα στήθη και τα τυλίγουμε σε ρολά. Τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες και τα βάζουμε σε πυρέξ.
Τα πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά, τα ραντίζουμε με το βούτυρο και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ζωμό ζεστό και δουλεύουμε με το σύρμα των αυγών. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για λίγο μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα και σερβίρουμε.


Πηγή: Βιβλίο «Μεσογειακή και διεθνής κουζίνα», εκδ. Sussaeta