Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Γαμοπίλαφο




Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 2 ώρες και 25 λεπτά
Για 4 μερίδες


Υλικά
1 κιλό ζυγούρι
2 ποτ. νερού ρύζι νυχάκι
2 κουτ. σούπας στακοβούτυρο
½ ποτ. κρασιού χυμό λεμόνι
Μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι σε κόκκους


Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κρέας και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά, για 2 ώρες περίπου, ρίχνοντας μέσα στο νερό μια κουταλιά της σούπας αλάτι και το πιπέρι. Μόλις ψηθεί το βγάζουμε, το σουρώνουμε το ζωμό του και αλατοπιπερώνουμε.
Μετράμε τον ζωμό, σε κάθε 3 νεροπότηρα ζωμό αντιστοιχεί 1 ρύζι. Σε μια κατσαρόλα ξαναβράζουμε τον σουρωμένο ζωμό και ρίχνουμε το ρύζι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει, μέχρι να τραβήξει όλο σχεδόν το ζωμό. Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμόνι.
Καίμε το στακοβούτυρο σε ένα μπρίκι, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, περιχύνουμε με αυτό το πιλάφι μας και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 5 λεπτά. Είναι έτοιμο για σερβίρισμα.