Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Κρεμμυδόπιτα




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 15 λεπτά
Για 6 άτομα
Συνταγή από την Μύκονο



Υλικά
2 ματσάκια άνηθο
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ξερό κρεμμύδι
4 αυγά
Πιπέρι άσπρο
1 κιλό τυροβολιά ή ξινομυζήθρα
1 κιλό αλεύρι
Λίγο αλάτι
2 κομ. Λαρδί
2 ποτ. νερού λάδι
1 ποτ. νερού σπορέλαιο
1 ποτ. νερού ελαιόλαδο



Εκτέλεση

Βάζουμε την τυροβολιά σε ένα μπολ μεγάλο, ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, προσθέτουμε τα 2 αυγά, το πιπέρι και το λαρδί, αφού προηγουμένως το έχουμε βράσει και το έχουμε κόψει σε μικρούς κύβους. Όλα τα ανακατεύουμε με τα χέρια.
Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, 1 ½ ποτ. λάδι μισό-μισό, τα άλλα 2 αυγά, χλιαρό νερό και λίγο αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά, να γίνει μια ομογενής ζύμη και τη χωρίζουμε 2 κομμάτια. Αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο, λαδώνουμε το ταψί και όταν ανοίξουμε το φύλλο σε μέγεθος μεγαλύτερο απ΄ότι το ταψί, το τοποθετούμε μέσα.
Βάζουμε τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Ανοίγουμε και ένα δεύτερο φύλλο για να καλύψουμε την επιφάνεια της πίτας μας. Διπλώνουμε της γωνίες προς τα μέσα και τις πιέζουμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Με ένα μαχαιράκι την χαράσσουμε σε ρόμβους και στη συνέχεια την αλείφουμε με λίγο βουτυράκι. Την σιγοψήνουμε στους 170ο C, για 1 ώρα και 15 λεπτά.