Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Κοτόπουλο με πατάτες και κρόκο Κοζάνης




Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 4 άτομα



Υλικά
800γρ. φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε μπουκιές
600γρ. πατατούλες στρογγυλές ή μεγαλύτερες, σε ροδέλες
1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1 καρότο ξυσμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
1 ποτ. κρασιού λευκό κρασί
1 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση

Μουλιάζετε τον κρόκο Κοζάνης σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Το βγάζετε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα, προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό. Ξαναρίχνετε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε για λίγο ακόμη.
Σβήνετε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνετε στην κατσαρόλα τις πατάτες, το τριμμένο καρότο, τον κρόκο Κοζάνης μαζί με το νερό, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό του μισού λεμονιού καθώς και το μισό ζωμό λαχανικών.
Κουνάτε την κατσαρόλα να κατανεμηθεί ομοιόμορφα το φαγητό και μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μαγειρευτούν και οι πατάτες. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και τον υπόλοιπο ζωμό.
Όταν μαγειρευτεί το φαγητό και μείνει με λίγη σάλτσα, διαλύετε το κορνφλάουρ στον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού μαζί με λίγο νεράκι και δίνετε μια τελευταία βράση μέχρι να δέσει η σάλτσα του.  
Αυτό το φαγητό μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στη δουλειά. Αφήνετε το φαγητό να γίνει χλιαρό πριν το μεταφέρετε σε σκεύη φύλαξης και μεταφοράς.


Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ιωάννα Σταμούλου