Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Λαχανόπιτα με τσιγαρίδες



Χρόνος προετοιμασίας 35 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 30 λεπτά
Για 6 άτομα
Συνταγή από τη Ζάκυνθο



Υλικά
Για το φύλλο
½ κιλό αλεύρι
2 κουτ. σούπας λάδι
1 κουτ. σούπας ξίδι
2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κούπα νερό
Για τη γέμιση
1 κιλό λάχανο τουρσί
1 κούπα βούτυρο
½ κούπα κρεμμύδι
¾ κιλού χοιρινό κρέας
3 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
Κεφαλοτύρι τριμμένο
3 αυγά


Εκτέλεση

Ετοιμάζετε το φύλλο. Κοσκινίστε το αλεύρι σε λεκανίτσα και ανοίξτε στο κέντρο μια λακκούβα. Βάλτε μέσα το λάδι, το ξίδι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το νερό. Ανακατέψτε το μείγμα ρίχνοντας μέσα λίγο λίγο το αλεύρι. Μαζέψτε τη ζύμη σε μπάλα και ζυμώστε την προσθέτοντας όσο ακόμη νερό χρειασθεί για να γίνει λεία και απαλή.
Χωρίστε την σε 10 μπαλάκια. Βάλτε τα σε ταψί αλεύρωμένο, το ένα πλάι στο άλλο και σκεπάστε τα με μια υγρή πετσέτα για 2 ώρες. Ανοίξτε τα μπαλάκια σε μικρά φύλλα και αλείφοντας τα ενδιάμεσα με μπόλικο λάδι τοποθετήστε τα 5-5 το ένα π΄πανω στο άλλο. Αφήστε τα να σταθούν σκεπασμένα για 15 λεπτά και κατόπιν ανοίξτε 2 μεγάλα φύλλα μεγαλύτερα από το ταψί.
Ετοιμάστε τη γέμιση. Κόψτε το λάχανο σε κομμάτια και αφαιρέστε όλα τα σκληρά μέρη. Πλύνετε το με άφθονο νερό, στραγγίξτε το και πιέστε το μέσα στις παλάμες σας, να φύγει το νερό. Βάλτε το ¼ του βούτυρου σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά. Ρίξτε μέσα και σοτάρετε τα κομμάτια του χοιρινού ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.
Προσθέστε το κρεμμύδι και συνεχίστε το ανακάτεμα επάνω στη φωτιά, ώσπου να μαραθεί. Προσθέστε το λάχανο, σκεπάστε και σιγοβράστε 5 λεπτά. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά. Προσθέστε την τριμμένη φρυγανιά και το κεφαλοτύρι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι.
Βουτυρώστε ένα ταψί και στρώστε το ένα φύλλο, σουρώνοντας το ελαφρά. Απλώστε επάνω τη γέμιση και σκεπάστε τη με το δεύτερο φύλλο, σουρώνοντας το, να κάνει χοντρές πτυχές. Αλείψτε το με βούτυρο και ψήστε την πίτα στους 200ο C, για 1 ώρα περίπου.