Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Τάρτα με σοκολάτα και ταχίνι



Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 12 άτομα



Υλικά
Για τη βάση
200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60γρ. ελαιόλαδο
60γρ. ζάχαρη άχνη
60γρ. χυμό πορτοκάλι
30γρ. αμύγδαλα σκόνη
Για τη γέμιση
400γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
400γρ. χυμό πορτοκαλιού
400γρ. ταχίνι
50γρ. μέλι, θυμαρίσιο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
κακάο


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη βάση. Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό, το λάδι και την άχνη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μέχρι να προκύψει μια μαλακή ζύμη.
Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Την βάζουμε προσεκτικά σε μια φόρμα τάρτας χωρίς να τη λαδώσουμε. Στρώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη και κόβουμε τη ζύμη που εξέχει. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι, την καλύπτουμε με μεμβράνη, τη γεμίζουμε με ρύζι και διπλώνουμε τις άκρες της μεμβράνης προς τα μέσα. Ψήνουμε για 20 λεπτά, αφαιρούμε τη μεμβράνη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού, χωρίς να βράσει και τον αδειάζουμε στην κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα και ενσωματώνουμε το ταχίνι, το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Γεμίζουμε τη βάση με τη γέμιση και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου. Πασπαλίζουμε με το κακάο και σερβίρουμε.


Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Στέλιος Παρλιάρος