Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Λαχανόπιτα




Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 1 ταψί 30εκ.


Υλικά
1 πακ. Χωριάτικο φύλλο
Ελαιόλαδο για τα φύλλα
½ μέτριο λάχανο, λεπτοκομμένο
1 μέτριο πράσο, μόνο το άσπρο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
2 καρότα μεγάλα, τριμμένα
1 σελινόριζα μικρή, τριμμένη στον τρίφτη
1 φλιτζ. τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη
½ φλιτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο
3 αυγά
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό, το λάχανο, το πράσο, τα καρότα και τη σελινόριζα. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αχνίζουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε ένα τρυπητό.
Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε άφθονο πιπέρι, τη φέτα, το κασέρι και τα αυγά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί. Στρώνουμε στο κέντρο του ταψιού ένα φύλλο, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν και τα λαδώνουμε. Βάζουμε σταυρωτά άλλα 2 φύλλα λαδωνοντάς τα και ρίχνουμε τη γέμιση.
Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω από τη γέμιση. Στρώνουμε από πάνω άλλα 4 φύλλα, λαδωνοντάς τα ένα ένα. Κόβουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν. Χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε για 1 ώρα στους 180ο C.


Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Ντίνα Νικολάου