Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Κροκέτες με αβγά και μανιτάρια



Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής 1ώρα
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 6 άτομα
Με το περίσσευμα των πασχαλινών αυγών



Υλικά
6 αυγά σφιχτά, ψιλοκομμένα
2 κρόκους αυγών
½ κιλό μανιτάρια άσπρα φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 σφηνάκια κρασί ή κονιάκ
1 φλιτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο
1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
Λίγο μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
1lt. γάλα
120γρ. αλεύρι
120γρ. βούτυρο φρέσκο
Αλάτι, πιπέρι
Για το πανάρισμα
2 αυγά
Φρυγανιά τριμμένη
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε 3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε με το κρασί ή το κονιάκ. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να στεγνώσουν εντελώς. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά να λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ψηθεί, για 15 λεπτά. Ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά και συνεχώς για να μη σβολιάσει το μείγμα, μέχρι να έχουμε μια πηχτή και λεία σάλτσα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και την κεφαλογραβιέρα.
Αφήνουμε τη σάλτσα να γίνει χλιαρή και ανακατεύουμε τους κρόκους, τα σφιχτά αυγά, το κασέρι και τα μανιτάρια. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου. Κατόπιν πλάθουμε το μείγμα σε μικρές κροκέτες.
Χτυπάμε τα 2 αυγά, βυθίζουμε μέσα τις κροκέτες και τις περνάμε από την τριμμένη φρυγανιά. Τις τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.


Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ιωάννα Σταμούλου