Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Γκιουλαμάς Κρήτης




Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 20 λεπτά
Για 6 άτομα



Υλικά
1 κότα ή κοτόπουλο
½ κιλό ρύζι καρολίνα
½ κιλό φύλλο πίτας
½ κιλό συκώτι από κοτόπουλα
¼ κιλού καρδιά αρνίσια
1 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες σουλτανιές
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
1 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα
1 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια χοντροκομμένα
½ φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια
1 κουτ. σούπας με κανέλα σκόνη, γαρίφαλο σκόνη, μοσχοκάρυδο και κύμινο
Αλάτι, πιπέρι




Εκτέλεση

Βράζουμε την κότα. Από το ζωμό της κρατάμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού και στον υπόλοιπο βράζουμε το ρύζι να γίνει σπυρωτό πιλάφι. Ψιλοκόβουμε το συκώτι και την καρδιά, αφού προηγουμένως τα έχουμε μισοβράσει. Τα σοτάρουμε με 2 κουταλιές βούτυρο, ώσπου να ψηθούν λίγο.
Κάνουμε ένα μείγμα από το συκώτι, το ρύζι, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά, την καρυδόψιχα, τα φουντούκια και τα κουκουνάρια. Ανοίγουμε φύλλο, ή χρησιμοποιούμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο για πίτες. Το βάζουμε σε ζεστό φούρνο να ξεραθεί λίγο και το βουτάμε στο ζουμί κότας που έχουμε κρατήσει.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί, βάζουμε μια στρώση από φύλλα και ρίχνουμε το μισό μείγμα. Βάζουμε δεύτερη στρώση φύλλα βουτυρωμένα και ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα. Στρώνουμε τα τελευταία φύλλα βουτυρωμένα, αφού προηγουμένως τα έχουμε περάσει από το κοτόζουμο. Τα χαράζουμε 3-4 φορές και ψήνουμε στους 180ο C, για 1 ώρα. Σερβίρουμε την πίτα και χωριστά την κότα.