Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ψαρόπιτα με γαρίδες





Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Για 6 άτομα



Υλικά
2 πράσα μέτρια σε ροδέλες
200γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
6 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένες
400γρ. φιλέτο καπνιστού ψαριού
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
200γρ. γαρίδες μικρές, βρασμένες
200γρ. ζύμη για τάρτα (δείτε συνταγή)
1 αυγό χτυπημένο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
600ml. γάλα
1 φύλλο δάφνης
25γρ. βούτυρο
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γρ. καλαμπόκι κονσέρβα, ξεβγαλμένο και στραγγισμένο



Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε τα πράσα και τις πατάτες. Τηγανίζετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε το μπέικον και τηγανίζετε για 5 λεπτά ακόμα. Τα βγάζετε και τα αφήνετε στην άκρη. Βάζετε το ψάρι στην κατσαρόλα με το γάλα και τη δάφνη και σιγοβράζετε για 4 λεπτά. Στραγγίζετε το γάλα σε μεγάλο μπολ. Ξεψαχνίζετε το ψάρι και το αφήνετε στην άκρη.
Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας για 2 λεπτά. Προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια, ώσπου να γίνει απαλή σάλτσα. Βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό και το καλαμπόκι. Βάζετε το ψάρι σε πυρίμαχο σκεύος, σκορπάτε επάνω τις γαρίδες και το μείγμα με τις πατάτες. Στο τέλος περιχύνετε με τη σάλτσα.
Ανοίγετε τη ζύμη σε τέτοιο σχήμα ώστε να καλύπτει το σκεύος. Ακουμπάτε και κολλάτε τις άκρες της στο σκεύος. Κάνετε τρύπες στην επιφάνεια για να φεύγουν οι ατμοί κατά τη διάρκεια του ψησίματος και αλείφετε όλη την επιφάνεια με το αυγό. Ψήνετε για 35 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάζετε και σερβίρετε αμέσως.


Πηγή: Περιοδικό «Φαγητά με πλούσια γεύση»