Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Βαρένικα (Ποντιακά ζυμαρικά)




Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Για 4 άτομα



Υλικά
1 ποτ. τσαγιού γάλα
1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
2 αυγά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού πάπρικα
Αλεύρι, όσο πάρει
½ κιλό φέτα ή μυζήθρα
½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα



Εκτέλεση

Ρίχνουμε το γάλα σε μια λεκάνη, το βούτυρο, το πιπέρι, το αλάτι, τα αυγά και τα δουλεύουμε να γίνουν ένα σώμα, μαζί και όσο αλεύρι πάρει, και κάνουμε μια ζύμη ούτε μαλακιά, ούτε σφιχτή για να ανοίγουμε φύλλα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Παίρνουμε τη φέτα ή τη μυζήθρα, και την κόβουμε σε κομματάκια. Επίσης, τρίβουμε κεφαλογραβιέρα μέχρι να φτάσει το τρίμμα ως τη μέση ενός φλιτζανιού του τσαγιού. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα και τα κόβουμε μικρά τρίγωνα κομματάκια. Σε κάθε κομματάκι τρίγωνο, βάζουμε ένα κομματάκι τυρί και λίγη γραβιέρα και το κλείνουμε.
Συνεχίζουμε ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. Τα αραδιάζουμε σε ταψί, ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και τα ψήνουμε στο φούρνο, ανάβοντας μόνο το κάτω μέρος. Τρώγονται κατά προτίμηση με σάλτσα και τριμμένο τυρί.