Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Πίτσα με κιμά και γιαούρτι




Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 25 λεπτά
Χρόνος αναμονής 1 ½ ώρα
Για 8 κομμάτια



Υλικά
Για τη βάση
350γρ. αλεύρι σκληρό
Αλάτι
20γρ. μαγιά ξηρή
30ml. ελαιόλαδο
300ml. ζεστό νερό
Για την επιφάνεια
40ml. ελαιόλαδο
½ ξηρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
250γρ. μοσχαρίσιο κιμά, από ελιά ή κιλότο
1 καρότο μέτριο, τριμμένο
½ κουτ. γλυκού ξερό κόλιανδρο, κοπανισμένο
Λίγη πάπρικα γλυκιά
150γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα στο γκριλ
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κονσέρβα χυμό ντομάτας
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο



Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και ελάχιστο αλάτι. Προσθέτουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το ζεστό νε΄ρο και ξεκινάμε να δουλεύουμε τα υλικά με τον γάντζο. Ζυμώνουμε για 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι ελαστικό που να τυλιχθεί όλο γύρω από το γάντζο.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε κατά μέρος για 1 ½ ώρα, μέχρι να φουσκώσει. Τη ζυμώνουμε με τις γροθιές μας ή πάλι με το μίξερ, για λίγα λεπτά μέχρι να ξεφουσκώσει, τη χωρίζουμε σε 2 ίσα με΄ρη και πλάθουμε το καθένα σε μπάλα. Σε μια αλεύρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε δίσκο με διάμετρο 25εκ. Στρώνουμε τις ζύμες σε 2 ρηχά ταψάκια, στρωμένα με λαδόκολλα. Εναλλακτικά, στρώνουμε με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνουμε τις 2 βάσεις ζύμης τη μια δίπλα στην άλλη.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι, και προσθέτουμε το χυμό και τον πελτέ ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 20 λεπτά μέχρι να δέσει. Στο τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη και το βασιλικό.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς τις φέτες του κρεμμυδιού για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ανεβάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον κιμά και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο και λίγη πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε 50ml. νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να μαλακώσει και να πιει όλα τα υγρά του. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το γιαούρτι και την τριμμένη γραβιέρα, ανακατεύουμε 2 φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μαϊντανό και τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Απλώνουμε το μείγμα του κιμά στις 2 ζύμες και τις ψήνουμε σε ένα από τα μεσαία προς χαμηλά ράφια του φούρνου, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να ροδίσει όμορφα και η ζύμη να δείχνει ροδοψημένη.


Πηγή: Περιοδικό«Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου